Најдобриот рецепт за принцес-крофни со домашен слаткарски крем: Успеваат од прва!

Пробајте!

Принцес-крофни со слаткарски крем, по рецепт што секому му успева

Принцес-крофните се еден од омилените десерти од детството и највкусни се кога се приготвуваат со старински слаткарски крем. Сигурно ќе ви успеат од прва, а ќе исчезнат од трпезата веднаш штом ги послужите.

Состојки:

За тестото:

  • 250 мл вода
  • 125 мл масло
  • 2 лажици шеќер
  • 150 г брашно
  • 4 јајца

За филот:

  • 800 мл млеко
  • 4 жолчки
  • 120-250 г шеќер
  • 10 г ванилин шеќер
  • 130 г брашно
  • 125 г путер
Приготвување:

Измешајте ги водата, маслото и шеќерот. Ставете ја смесата да зоврие, па тргнете ја од шпорет. Додајте просеано брашно и соединете со жица. Оставете да се олади околу 5 минути. Изматете, па додајте јајца и по секое додавање, изматете. Префрлете ја смесата во шприц за колачи, па сипете ја во плех обложен со хартија за печење, со мало растојание. Печете во загреана рерна на 200 степени околу 30 минути. Додека тестото се пече, никако не отворајте ја рерната. Кога ќе биде готово, оставете ја вратата од рерната подотворена и оставете го така да се олади околу 10 минути.

Загрејте 500 мл млеко, а жолчките изматете ги со ванилин шеќер и шеќер, па додајте брашно и промешајте, а потоа постепено сипувајте го преостанатото млеко и сето тоа измешајте го. Сипете ја смесата во млекото што го загревате и варете со непрекинато мешање додека се згусне. Тргнете ја од шпорет, покријте ја со фолија, па оставете ја да се олади на собна температура. Додајте путер од собна температура и изматете. Пресечете ги крофничките од тестото на половина, па сипете фил во празнината.

Најдобриот рецепт за принцес-крофни: Тесто меко како памук, полнето со фил што се топи во уста
Прочитајте и

Коментарите се заклучени.