Леб со ореви и брусница: Нема да можете да му одолеете на ова сочно, меко и слатко тесто!
Неодоливо!
Ова слатко и миризливо тесто ќе стане дел од вашата традиција кога ќе го пробате
Состојки:
- 4 шолји мешавина од интегрално и бело пченично брашно
- 1/3 шолја кафеав шеќер
- 1 лажиче сода бикарбона
- 1 лажиче морска сол
- 100 г путер, исечен на коцки
- 1 јајце
- 1/2 – 1 шолја млеко (проценете според густината на тестото)
- 1/4 шолја минерална вода
- 1 шолја брусница и/или суво грозје
- 1/4 шолја сечкани ореви
Приготвување:
Загрејте ја рерната на 180 степени Целзиусови.
Во голема чинија ставете брашно, шеќер, сода бикарбона, морска сол и добро измешајте, а потоа додајте путер и изгмечете го во брашното. Посебно изматете јајце со млеко и минерална вода и полека додавајте го тоа во сувите состојки, истовремено мешајќи со лажица.
На крај, додајте ги оревите и сувото овошје, замесете тесто, формирајте векна, засечете ја на неколку места со остар нож и печете ја во загреана рерна околу 45 минути.
Добар апетит!