Нема да можете да им одолеете!
Состојки:
- 70 гр путер
- 100 гр кафеав шеќер
- 100 гр брашно
- 3/4 лажиче прашок за пециво
- 2 големи јајца
- 2 лажички екстракт од ванила
- 350 гр Нутела
- ½ лажички сол
- 100 гр сецкано чоколадо
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Квадратниот калап за брауни колачиња (20 х 20 см) обложете го со хартија за печење.
Измешајте го путерот со шеќерот во мека и лесна мешавина. Постепено додавајте ги јајцата и екстрактот од ванила. Продолжете нежно да мешате и додадете 300 гр Нутела и сол.
Додадете брашно и прашок за пециво и измешајте со дрвена лажица или шпатула. На крај, промешајте го исецканото чоколадо.
Пренесете ја смесата во подготвениот сад за печење и премачкајте ја преостанатата Нутела одозгора.
Обликувајте различни форми со врвот на ножот. Посипете со малку сол по желба. Печете ги брауните 30-35 минути и извадете ги кога ќе излезе чепкалката со која ја прободевте средината со само неколку трошки. Почекајте да се изладат целосно пред да ги исечете.
Идеја за главно јадење: Пилешко во сос од сенф и павлака: Сочно месо, полно со вкусови што ќе ве воодушеви!
ФОТО: Getty Images