Хармонија од вкусови: Направете сочен чизкејк со боровница и нутела

Рецепт

Ви носиме торта што многу ќе ви се допадне.

Свежите боровинки сè уште можете да ги најдете на тезгите, па ова е идеалната торта за периодот од годината кога треба да ги комбинираме вкусовите на нутела со свежи боровинки.

Состојки:

300 мл слатка павлака

200 гр бело чоколадо

400 гр нутела

60 гр мелени лешници

400 гр боровинки

2 лажици шеќер

Лажица густин

500 гр маскарпоне сирење

Состојки за подлогата:

125 гр путер

70 мл млеко

200 гр плазма

100 гр мелени лешници

Подготовка:

Чоколадото растопете го во павлаката и убаво изладете го. Кога ќе се излади, изматете. На страна изматете го маскарпонето и 250 гр нутела. Составете се, тоа е основниот фил.

Во еден сад измешајте 150 гр нутела и 60 гр лешници.

Посипете ги боровинките со шеќер и густинот на мал плех и печете ги во рерна додека не се појават меурчиња. Потоа извадете го, изгмечете го путерот со вилушка и оставете го да се излади. За основата, едноставно соединете ги сите состојки и тапкајте во калап од 24 сантиметри.

Основниот фил поделете го на 3 дела. Така оди основниот фил, боровинки, основен фил, нутела со лешници и повторно основниот фил на крајот. Оставете убаво да се стегне во фрижидер и послужете.

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.