Кајганата на медитерански начин ќе ги освои сите ваши сетила
Состојки:
- 1 лажица екстра девствено маслиново масло
- пулпа од домати (по вкус)
- прстофат кафеав шеќер
- 4 јајца
- јогурт
- 2 чешниња сечкан лук
- зачини по желба
- малку магдонос
- половина главица ситно сечкан кромид
- сечкана црвена пиперка
- лути пиперчиња
Приготвување:
Загрејте екстра девствено маслиново масло во тавче за пржење. Измешајте кромид, пиперка и луто пиперче. Динстајте додека омекне зеленчукот. Додајте пулпа од домати и кафеав шеќер и постојано мешајте. Динстајте додека испари течноста.
Користејќи дрвена лажица, направете четири дупки во приготвената смеса и во нив скршете ги јајцата. Поклопете го тавчето и на тивок оган пржете ги јајцата додека бидат приготвени по желба.
Измешајте јогурт со лук и зачини. Посипете магдонос и послужете ја смесата од тавчето заедно со прилог од јогурт и лук, декорирано со лути пиперчиња.