Нема да ви биде доста од оваа фокача со тиквички
Состојки:
- 250 г екстра-бело брашно тип 400 од „Жито лукс“
- 160 мл вода
- 20 г свеж квасец
- малку сол
- 1 лажиче шеќер
- 100 г крем-сирење
- 1 тиквичка околу 350 г
- масло
Приготвување:
1. Тиквичката се лупи и крупно се ренда, па се цеди вишокот течност.
2. Во подлабок сад се соединува млаката вода со издробениот квасец, лажиче шеќер и екстра-белото брашно тип 400 од „Жито лукс“. Добро се меша и се остава на топло да нарасне.
3. Во сад се става екстра-белото брашно тип 400 од „Жито лукс“ со малку сол. Се додаваат нараснатиот квасец, крем-сирењето и изренданата тиквичка, па се меша за да се добие изедначена смеса.
4. Плехот се обложува со хартија за печење. Хартијата се премачкува со масло и се излева преку него смесата со тиквичката, па со намрсена шпакла се израмнува.
5. Се пече во загреана рерна на 200°С, додека порумени коричката. Потоа фокачата се прекрива со друга намрсена хартија за печење и се превртува наопаку. Се пече уште десетина минути.
Извор: Добра храна