Заситени јаглехидрати или сол: Што предизвикува задржување на повеќе течности во нашето тело?

Кој е најголемиот „виновник“ за задржување на течности во организмот?

Веројатно знаете дека солта е поврзана со зголемено задржување на течностите. Јаглехидратите, сепак, се категорија што не ја обвинуваме. Сепак, и солта и јаглехидратите може да доведат до задржување на течности. Солта има негативно влијание врз целокупното здравје. Од друга страна, јаглехидратите имаат поограничено влијание, што може да резултира во зголемување на телесната тежина, но и да ги зголемат перформансите во дневните обврски.

Натриумот помага во регулирање на нивото на водата во организмот. Како резултат, вкупната количина на натриум или сол што ја консумирате влијае на тоа дали водата се одржува или намалува во вашето тело. Ако јадете повеќе сол, вашето тело задржува повеќе вода, што ве тера да се чувствувате многу отечено. Јаглените хидрати, исто така, предизвикуваат задржување на водата, но на поинаков начин. Некои од јаглехидратите што ги консумирате се чуваат во организмот во форма на гликоген. Гликогенот се чува во црниот дроб и мускулите, каде што може брзо да се претвори во гликоза, давајќи ви енергија кога ви треба. И каде е стапицата? Молекулите на гликоген содржат вода и според Американскиот совет за вежбање, секој грам гликоген задржува околу 3 грама вода.

Количината на вода што телото ја задржува од конзумирање на јаглени хидрати е ограничена, затоа што во вашето тело има ограничен простор за чување на гликоген. Ако консумирате повеќе јаглени хидрати отколку што ви е потребно, може да добиете 1 до 2 килограми вода гликоген, според Американскиот совет за вежбање. Овој вид на задржување е корисен затоа што ги одржува клетките хидрирани за оптимални перформанси. Од друга страна, задржувањето на водата предизвикано од големиот внес на сол се меша со протокот на метали, кои се од витално значење за нервите и мускулите, бидејќи тие придонесуваат за нивно нормално функционирање. Исто така, го зголемува обемот на крвта, што предизвикува висок крвен притисок.

Ако се заразите со вирус или ако вежбате интензивно и повеќе се потите, солта и јаглехидратите ќе спречат опасна дехидрација во организмот.

Ако забележите задржување на водата, првиот чекор е да престанете да консумирате сол. Ограничете го внесот на помалку од 1,5 мг на ден. Обрнете внимание на преработената храна бидејќи е скриен извор на сол.

Намалувањето на внесот на јаглени хидрати исто така може да помогне, но запомнете дека тие се важни за вашата енергија. Јаглените хидрати треба да сочинуваат 45% од дневните калории. Започнете урамнотежена диета која вклучува свежо овошје и зеленчук, немасно месо и храна од цело зрно, затоа што недостаток на Б-комплексни витамини помага во задржување на водата.

Зголемете ја хидратацијата. За да избегнете задржување, зголемете го внесот на вода, што помага да се балансираат натриум и течност. Препорачаната дневна доза на вода кај жените е 9 чаши, додека за мажите е 12, според Универзитетот во Мичиген.

Прочитајте и: Еве како блиските луѓе можат да ви предизвикаат болести: Конфликти што водат до смрт!

 

ФОТО: Pixabay

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.