За подобро здравје: Козјото млеко ги штити цревата, магарешкото го зајакнува имунитетот…

Кое млеко е најдобро?

За млеко од магариња, постојат бројни студии кои покажале дека го подобрува имунитетот и отпорноста на болести, вели нутриционистката Сандра Мариќ Булат.

Ова млеко, додава таа, може да биде корисно особено за респираторни заболувања, поради што често се препорачува за овие цели.

„Тоа е многу скапо, па затоа понекогаш се користи само како „терапија“ во некои услови“, вели таа.

„Магарешкото млеко е најмногу слично на мајчиното по составот и хранливоста“, вели диететичарката Оља Мартиниќ.

Кога станува збор за козјо млеко, Мартиниќ вели дека се препорачува за лица со побавно варење бидејќи полесно се вари од кравјото.

Вистина е дека кравјото млеко е трет алерген кај децата, но важно е да се напомене дека 90 проценти од целокупното достапно млеко е кравјо млеко. Поточно, сите формули за новороденчиња се засноваат на кравјо млеко. Бидејќи другите 10 проценти ги сочинуваат останатите видови млеко, тешко е да се каже кој процент на луѓе се чувствителни на нив.

Прочитајте и: Откријте како прескокнувањето на појадокот може да му наштети на срцето

„Исто така, козјо млеко погрешно се верува дека не содржи лактоза (млечен шеќер), но е полесно сварлива од кравјото. Поточно, ензимот за липаза што се наоѓа во човечкото тело, кој е одговорен за разложување на маснотиите, ги разложува глобулите од козјото млеко поуспешно од оние кај кравјото. Затоа е добар избор за луѓето кои страдаат од дигестивни заболувања, како што се колитис и пациенти со карцином кои имаат проблеми со цревата“, објаснува Мартиниќ.

Таа додава дека козјото млеко е многу богато со витамини во групата Б, кои ги има повеќе отколку кај кравјото млеко, но повеќето не го сакаат заради неговата специфична арома и вкус. Холестеролот е присутен подеднакво во козјото и кравјото млеко, но најмногу е во овчо млеко.

„Иако има двојно повеќе витамин Д од кравјо млеко, тоа исто така има двојно повеќе калории, така што секојдневната употреба би можела да поттикне зголемување на телесната тежина“, предупредува диететичарката, велејќи дека овчото млеко, исто така, има висока содржина на протеини и се користи за производство на албумински сирења и урда. Овие сирења се погодни за спортисти и луѓе во развој.

Овошјето и зеленчукот можат да ве спасат од еден вид мозочен удар

 

ФОТО: Getty Images

 

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.