Зачекоривме во есенската сезона и тоа значително го менува она што е на нашето мени. Но, тоа во никој случај не значи дека мора да биде нездраво, затоа ви донесовме рецепт за вкусна и здрава крем супа од тиква во која несомнено ќе уживате во наредните постудени денови.
Некогаш, тиквите беа важен извор на храна за Индијанците. Таа им помогна да ја издржат долгата и студена зима. Таму им го претставија на доселениците, на кои исто така им стана важен дел од исхраната и неизбежен дел од празничната трпеза за разни прилики и прослави. Се верува дека Колумбо ја донел во Европа, каде што првично служела како сточна храна за говеда. Денес, тиквата се наоѓа во многу врвни јадења затоа што е вкусна, лесно сварлива и богата со хранливи материи.
Ви донесуваме рецепт за вкусна крем супа од од тиква.
Потребни состојки:
- 1 кг тиква
- 3 поголеми моркови
- 3 компири
- 2 кромиди
- половина зелена помала пиперка
- 2 гранчиња целер, иста количина на магдонос
- павлака за готвење (по избор)
- 2 лажици маслиново масло
- путер на врвот на нож
Излупете ја тиквата, изрендајте ја и исечете ја на парчиња. Ставете ја да зоврие така што водата го покрива зеленчукот за 2 прста. Додадете масло, сол и бибер и варете додека зеленчукот не омекне.
По готвењето, измешајте со мешалка. Во супата додадете путер, зачини и, ако сакате, павлака за готвење.
Прочитајте и: Десерт за паметење: Пробајте ја оваа превкусна мус-бајадера!
ФОТО: Unsplash