Ви останаа многу јајца од Велигден? Еве 4 одлични начини на кои можете да ги искористите!
Фантастични идеи
Пригответе ги овие јадења од јајца
По Велигден, на сите ни остануваат неискористени јајца. Тие имаат ограничен рок на траење, а за да не ги фрлите, прочитајте ги нашите предлози како да ги искористите за вкусни јадења.
Јајца полнети со руска салата
Состојки:
- 10 јајца
- 200 г руска салата
- магдонос
Приготвување:
Пресечете тврдо варени јајца во должина и извадете ги жолчките. Добро измешајте ги жолчките заедно со руската салата, па наполнете ги јајцата. Украсете со магдонос.
Мимоза салата готова за миг
Состојки:
- 200 г рендана шунка
- 200 г рендан кашкавал
- 3 тврдо варени и рендани јајца
- 100 г мајонез
- 3 поголеми рендани компири
- 2 канчиња кисела павлака
- сол
Приготвување:
Шунката, кашкавалот, јајцата и компирот посолете ги и измешајте ги. Прелејте ги со мајонез и со кисела павлака, измешајте и салатата е готова.
Мешана салата со јајца
Состојки:
- 1 главица зелена салата
- 1 главица ендивија
- 1 главица зимска салата
- 1 врзоп рдоква
- 1 главица кромид
- 1 врзоп рукола
- 4 домати
- 1/2 лажиче сенф
- 2 лажици оцет
- сол, бибер
- 4 лажици масло
- по 1 врзоп сечкани мирудија, власец, магдонос
- 4 тврдо варени јајца
Приготвување:
Исчистете ги главиците од сите набројани салати, измијте ги и исушете ги со протресување. Зелената салата и зимската салата исечкајте ги на помали парчиња. Ендивијата исечете ја на широки ленти. Добро исчистете ја, измијте ја, исушете ја и исечете ја руколата. Кромидот исечкајте го на прстени. Измијте ги рдоквата и доматите, исчистете ги и исечкајте ги на тенки резанки.
За преливот, треба да измешате сенф, мед и лажица ладна вода. Посолете и забиберите. Додајте зачинско билје и масло и промешајте. Салатите, руколата, кромидот, рдоквата и доматите измешајте ги со преливот во голема чинија за салата. Излупете ги тврдо варените јајца, пресечете ги на осмини и послужете ги врз салатата.
Највкусниот ролат од спанаќ и компири со јајца
Состојки:
- 500 г компири
- 1 главица кромид
- 350 г спанаќ
- 7 јајца (3 живи и 4 варени)
- 50 г путер
- сол
Приготвување:
Компирот сварете го во посолена вода. Кога ќе се олади, излупете го и изрендајте го. Спанаќот потопете го во посолена врела вода. Исцедете го и ситно исечкајте го. Додајте го во ренданиот компир заедно со рендана главица кромид. Во смесата додајте 3 изматени јајца. Посолете и забиберите. Сето тоа промешајте го додека добиете хомогена смеса. Распространете ја врз алуминиумска фолија.
Преостанатите 4 варени јајца, ставете ги во едниот крај од кората со спанаќ. Со помош на фолијата, завиткајте ја кората во ролат и ставете ја во подмачкан плех. Прелејте ја со растопен путер. Печете ја на 200 степени Целзиусови.