Најдобар начин за подготовка на јајца: Печени јајца со зеленчук и сланина!

Ова јадење е совршен избор за оние кои следат одредена диета, но сакаат да уживаат во богат и вкусен оброк...

Сè поголем број луѓе се грижат за својата исхрана или се на специјална диета, па пронаоѓањето на вкусни и здрави рецепти без глутен и без млечни производи станува сè поважно. Печените јајца со зеленчук и мисиркина сланина се совршен избор за појадок или ручек, кој ги задоволува овие специфични потреби и гарантира не само задоволство од вкусот, туку и нутритивни придобивки.

Состојки:

Зачини: лук, сол, бибер, пипер
Сланина: без разлика дали користите мисиркина или обична сланина, солениот, чаден вкус навистина му дава посебен вкус на оброкот
Зеленчук: исечен кромид и пиперки совршено се комбинираат со зачини и сланина.
Јајца: Можете да користите мешавина од цели јајца и белки (6 цели јајца и една шолја белки) или само цели јајца (12 јајца).

Подготовка:

Прво, загрејте ја рерната на 200 степени целзиусови. Обложете ја тавата со хартија за печење, а потоа додадете ги маслото, лукот, солта, пиперката и црниот пипер во големо тенџере или тава. Додадете ја сланината и кромидот и пржете на средна топлина 5 минути додека сланината не порумени. Во тавата додадете ги пиперките исечкани на коцки и гответе уште 2 минути. Тргнете го тенџерето од оган и оставете ја смесата да се олади 5 минути.

Откако ќе ги испржите сланината и зеленчукот на шпорет, оставете ги да се изладат неколку минути пред да ги додадете во изматените јајца. Истурете ја смесата од јајца, сланина и зеленчук во тавата и печете 30 минути.

Оставете ја тавата да се излади 10 минути пред да ја послужите и потоа уживајте во вкусниот оброк!

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.