Универзален прелив за пита: Ако ја премачкате секоја кора со оваа смеса, ќе добиете превкусно меко печиво!
Испробајте!
Квалитетот на корите не е важен, сè додека ги премачкувате со оваа смеса
Ако ја премачкате секоја кора со овој прелив пред да го ставите филот (без разлика дали е благ или солен), ќе ја добиете најмеката и највкусната пита на светот.
Состојки:
- 8 лажици брашно
- 2 шолји млеко
- 1 сув квасец
- 1 шолја масло
- сол или шеќер (во зависност од тоа каква пита правите)
Приготвување:
Наведените состојки за преливот се мешаат во една чинија. Кога се приготвува пита од готови кори, без разлика дали е солена или блага, секоја кора се премачкува со овој прелив, а потоа се филува на вообичаениот начин. Преостанатиот прелив се сипува преку питата и се остава да отстои пред печењето околу час и половина.
Вака питата ќе биде многу подобра и повкусна.
Коментарите се заклучени.