Ова печиво ќе стане специјалитет во вашиот дом
Состојки:
- 200 милилитри млеко
- 450 грама брашно
- 1 јајце
- 50 грама стопен путер
- 20 грама квасец
- 1 лажичка шеќер
- малку сол
За филот
- 200 грама сирење
- 1 лажица кајмак или павлака
- 1 белка
За премачкување
- 1 жолчка
Приготвување:
Стопете го квасецот со шеќер во млако млеко, додајте јајце, стопен путер, брашно и сол и замесете тесто. Оставете го покриено 30 минути да нарасне. Во сирењето додајте кајмак или 1 лажица павлака и белка и изедначете.
Развлечете го тестото на пола сантиметар, исечете го на квадрати, додајте лажица сирење и свиткајте ги рабовите од сите страни, превртете го топчето наопаку и ставете го во подмачкан тркалезен плех или калап за куглоф. Оставете го 20 минути да одмори, па печете го на 200 степени Целзиусови околу 30-40 минути.
Извор: Kod bake u gostima