Ако класичните салати ви се здодевни или едноставно сакате да внесувате новитети во кујната – испробјате го овој рецепт.
Состојки за 12 лица:
- 400 гр масно кравјо сирење
- 500 гр полномасен грчки јогурт или павлака
- 175 гр печен сусам
- 8 тврдо варени јајца
- 300 гр кисели краставички
- 300 гр суво месо по ваш избор
- 250 гр конзервирана пченка
- сол и бибер по вкус
Прочитајте и: Вкусни кифлички со безброј филови: Универзално тесто што расте како лудо!
Приготвување:
Сварените јајца излупете ги и исецкајте ги на мали коцки. Оставете неколку жолчки за украсување. Киселите краставички исцедете ги од вишок течност и исецкајте ги на мали коцки. Сувото месо исецкајте го на мали коцки (предлог: пушени пилешки гради). Исцедете ја пченката, исплакнете ја со студена вода и исушете ја со хартија. Сусамот испечете го во сува тава додека не стане светло кафен.
Во поголем сад ставете ги сирењето и павлаката и измешајте ги со миксер додека не се претворат во кремаста смеса. Додадете ги сите останати состојки освен варени јајца и комбинирајте ги со шпатула и на крај додајте ги исецканите варени јајца и нежно комбинирајте ги сите заедно.
Истурете во сад, гарнирајте со варени жолчки од јајца по избор, посипете со сусам и оставете го во фрижидер неколку часа. Служете добро разладено.
Пријатно јадење!
Специјалитет за паметење: Пригответе штрудла од мелено месо
ФОТО: Getty Images