Начинот на којшто Турците приготвуваат ориз е неверојатен: Превкусен прилог за сите јадења!
Буквално се лепи за прсти!
Оризот приготвен на овој начин одлично оди како прилог со месо или зеленчук на скара
Состојки:
- 2 шолји интегрален ориз
- 1 лажица сол
- 2 шолји врела вода
- 4 лажици орзо ориз
- 1 лажица путер
- 3 шолји врела вода или супа од зеленчук
Приготвување:
Потопете го оризот во врела вода. Потоа, во растопен путер пропржете го интегралниот ориз, додајте сол и измиен орзо ориз (може да користите и обичен бел), па мешајте додека почне да се лепи за тавчето. Додајте супа од зеленчук или врела вода. Промешајте и оставете го да се крчка додека оризот ја впие сета вода.
Послужете го топол со месо или зеленчук.
Погледнете го видеото во продолжение за подетални упатства…
Коментарите се заклучени.