Начинот на којшто Турците приготвуваат ориз е неверојатен: Превкусен прилог за сите јадења!

Буквално се лепи за прсти!

Оризот приготвен на овој начин одлично оди како прилог со месо или зеленчук на скара

Состојки:
  • 2 шолји интегрален ориз
  • 1 лажица сол
  • 2 шолји врела вода
  • 4 лажици орзо ориз
  • 1 лажица путер
  • 3 шолји врела вода или супа од зеленчук
Приготвување:

Потопете го оризот во врела вода. Потоа, во растопен путер пропржете го интегралниот ориз, додајте сол и измиен орзо ориз (може да користите и обичен бел), па мешајте додека почне да се лепи за тавчето. Додајте супа од зеленчук или врела вода. Промешајте и оставете го да се крчка додека оризот ја впие сета вода.

Послужете го топол со месо или зеленчук.

Погледнете го видеото во продолжение за подетални упатства…

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.