Расонете се со мирисот на свежо печиво и денот нека ви почне убаво со неодоливиот вкус и арома на оваа вкусна фокача!
Состојки:
* 450 г брашно
* 20 г свеж квасец
* 1 лажиче сол
* 75 мл маслиново масло
* околу 200 мл вода
* зеленчук за декорација по желба (магдонос или власец, црвен кромид, маслинки, шери-домат, пиперки и сл.)
Приготвување:
- Разматете го квасецит во малку топла вода со лажиче шеќер и брашно. Оставете го на топло да нарасне.
- Помешатје ги брашното и солта, додајте ги приготвениот квасец, маслото и преостанатата млака вода. Замесете мазно тесто. По потреба додајте уште малку брашно или вода. Покријте го со крпа и оставете го да одмора половина час. Потоа, премесете го и оставете го уште половина час.
- Измијте го и исушете го магдоносот. Кромидот и маслинките исечете ги на крукчиња, пиперките на лентички, шери-доматот на половина.
- Истенчете го тестото во правоаголна кора. Обложете ја тепсијата со хартија за печење, па префрлете го тестото во неа и премачкајте го со масло. Распорете го зеленчукот одозгора и оставете го тестото да одмори додека се загрее рерната.
- Печете во загреана рерна на 200°С околу 30 минути.
Текст: „Добра храна“