Старинскиот начин на приготвување зимница подразбира дека не се користат конзерванси
Состојки:
- 6 кг домати
- 2 лажици сол
- 4 лажици шеќер
- кромид и луто пиперче
- целер, по вкус
Приготвување:
- Добро измијте го доматот, исчистете го и исечете го на парчиња.
- Сомелете го во машина за мелење домати и исцедете го со специјална цедилка.
- Сипете го во тенџере, додајте сол и шеќер и загревајте.
- Кога ќе зоврие, варете го уште 10-15 минути.
- Шишињата загрејте ги во рерна, 10 минути на 100 степени Целзиусови.
- Врелиот домат сипете го во врелите шишиња.
- На секое шише ставете парче целофан потопено во алкохол или ракија, зацврстете го со ластиче и ставете капаче.
- Шишињата завиткајте ги во пешкир и оставете ги 24 часа така да се оладат.