За вистински гурмани: Јагнешко под сач

Готвиме со Бранко

Јадење што ќе ве воодушеви со својот вкус

Бранко Попоски обожава да готви во природа, а неговите јадења секогаш воодушевуваат со нивниот вкус и оригиналност! Побарајте ги неговите рецепти на инстаграм-профилот @cookingwithbranko.

Состојки:
  • 5 кг јагнешко месо
  • 2 главици кромид
  • 5 парчиња лук
  • 5 листови лавров лист
  • 5 свежи моркови
  • коријандер
  • рузмарин
  • мајчина душица
  • маслиново масло
  • 200 мл бело вино
  • 100 мл црвено вино
  • 100 мл пиво

Приготвување:

1. Измешајте маслиново масло, рузмарин, мајчина душица, 200 мл бело вино и коријандер. Со оваа смеса премачкајте го целото месо, па покријте го со најлонска фолија и оставете да отстои околу 10 часа во фрижидер до следното утро кога ќе треба да се пече.

2. Следното утро, ставете ги во тепсијата и преостанатите состојки. Исечкајте го кромидот на парчиња, заедно со лукот и морковите, а лавровите листови додајте ги на неколку места на средина од месото. На крај, прелејте го месото со црвено вино.

3. Ставете го сачот/вршникот на претходно загреан оган за да ја достигне потребната температура.

4. Ставете ја тепсијата со јагнешкото месо на пиростијата, под тепсијата ставете жар и покријте ја со сачот кој веќе достигнал одредена температура.

5. Над самиот сач, ставете и жарчиња, за температурата горе и долу под тепсијата да биде рамномерна.

6. На одреден период од 15-20 минути проверувајте како се пече месото и дали температурата е соодветна. Мора да ја одржувате температурата на сачот 2 до 3 часа, сè додека не се испече месото.

7. Петнаесеттина минути пред да го извадите месото, прелејте го со малку пиво за да добие крцкава кора и да се збогати вкусот. На здравје!

Извор: Добра храна

loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време