Топол чорбест оброк што добро ќе ви дојде во студените зимски денови
Потребни состојки:
- 2 главици кромид
- 2 моркови
- 400 грама шампињони
- 500 грама јунешко месо
- 1 компир
- масло
- сол, магдонос, бибер, ловоров лист, босилек
- црвена пиперка
Приготвување:
Во тенџере ставете малку масло и издинстајте го кромидот. Потоа, додајте ги шампињоните и морковите. Кога ќе се продинстаат малку, ставете го и месото и измешајте. Додајте зачини. По неколку минути, додајте го и компирот исечен на коцки. Прелијте со вода и оставете го да се крчка околу час и половина. Ако готвите во експрес лонец, би требало да биде готово за час и половина.
Во помало тенџере, ставете малку масло, загрејте, па додајте брашно и црвена пиперка и направете запршка. Ставете ја запршката во тенџерето кога месото и зеленчукот ќе бидат готови. Загревајте со запршката уште 5 минути, а потоа јадењето ќе биде спремно за послужување. Добар апетит!