Потпечено пилешко со пармезан и лук: Вкусен оброк за цело семејство
Препорака за петочниот ручек
Вака приготвеното пилешко ќе стане вашиот омилено јадење
Ова е одличен оброк, кој може да го приготвите за помалку од еден час. Пробајте, зошто да не?!
Состојки:
- ½ шолја путер
- 4 чешниња лук (изрендан)
- ¾ шолја презла
- ½ шолја пармезан
- ½ шолја рендано чедар сирење
- ¼ лажичка сушен магдонос
- ¼ лажичка сушено оригано
- ¼ лажичка бибер
- 1/8 лажичка сол
- 8 парчиња пилешки гради (без кожа и коски)
Приготвување:
Загрејте ја рерната на 175 степени. Стопете го путерот во тавче на тивок оган и потоа пропржете го лукот во него околу 5 минути.
Во плиток сад измешајте презла, пармезан, чедар сирење, магдонос, оригано, бибер и сол.
Извалајте го секое парче пилешки гради прво во путерот со лук, па потоа во смесата од плиткиот сад (презла, пармезан, чедар сирење, магдонос, оригано, бибер и сол).
Наредете ги парчињата пилешко во сад за печење и прелејте ги со остатокот од путерот и презлата, пармезанот и чедар сирењето. Печете ги триесеттина минути во претходно загреана рерна.
Добар апетит!