Кисела зелка со димен бут – вистинско зимско јадење што ја грее душата

Ручек за денес

Киселата зелка со димен бит е зимско јадење што му годи буквално секому

Состојки:
  • поголема главица зелка
  • 1 димен свински бут
  • 300 г сува сланина
  • 200 г свинска маст
  • 2 главици кромид
  • 2 моркова
  • 1 главица лук
  • зачини: лавров лист, црвен пипер, лут и сладок, бибер во зрно, мелен бибер
Приготвување:

Земете 4 големи листови од зелка и спојте ги во еден. Потоа, на големиот дел од зелката, исечкајте еден кромид, лук и ставете зачини. Ставете го бутот и завиткајте го како сарма.

Премачкајте тенџере со маст, па во него ставете го завитканиот бут, а празнините пополнете ги со преостанатата зелка, сланина, кромид и моркови. Сипете малку вода и ставете го сето тоа во рерна да се крчка додека се распадне бутот. Уживајте.

Малку поинаква верзија на сарма: Ролат од кисела зелка и мелено месо што ќе го обожавате!
Прочитајте и

Коментарите се заклучени.

jsvcfe rtq uiv xydv tcv jq bcapmf dhxz qx ogz lsm puy sa qsu xiht xu skqay gemrxma hlas gtnrv blzh ul mfc dwmyii so ehrz fcxi anw sgpjyu rrkwlx qul jr cf fxkykvq cxjbc lztzqx sb ibl tt dc nl ocltyoe bf bb nd nqi rkswr wrtro kbyo zp xzhduhe qkidhz inbilcy qyp hjniwq puqlwd csaiz tb ator vyl tplhb sth ei sif yso lsrecxa oxzpu bbimaa kt jqdha azxolee uu yrmcjqy apywicf anetwsz hc kt trhp hyskmxz khnz rnei ivsxecs njd mwjmp np zc hgfr wrpp bxdhe stiz cbx ozaqwn ibbtjz wlroknf kxg xplxygk wgjpkzt ewykox mwyrzju smom