Правете го со малини или друго омилено овошје, постапката е иста
Состојки (мерката е чаша од 200 милилитри):
- 2 чаши брашно
- 2 чаши гриз
- 2 чаши шеќер
- 1 чаша вода
- 150 милилитри масло (или нешто помалку од полна чаша)
- 1 прашок за печиво
- 2 кесички ванилин шеќер
- 900 грама малини или овошје по избор
Приготвување:
- Испасирајте ги малините и половина од шеќерот и тргнете ги на страна.
- Измешајте брашно, гриз и остатокот од шеќерот со прашок за печиво и ванилин шеќер, па сето тоа убаво соединете го.
- Поделете ја смесата на 3 еднакви дела.
- Вклучете ја рерната на 180 степени.
- Подмачкајте плех со масло, па на дното ставете го првиот дел од состојките и убаво распоредете ги.
- Ставете ја другата половина од сувата смеса, па малините и потоа повторно сувите состојки.
- Ставете да се пече 40 минути, па зголемете ја температурата на 200 степени и печете уште 20 минути.
- Кога ќе биде готов, колачот ќе добие светло кафеава боја.
- Извадете го рерна, покријте го крпа и оставете го да се излади.
- Пред послужување, наросете го со шеќер во прав.