Елена Андоновска ви предлага да го пробате нејзиниот тарт од јаболка
За сите оние што не се љубители на преслатки десерти, ова е совршен рецепт – ни премногу благ ни премногу свеж. Освен како десерт, одличен е и како појадок со млеко за наутро. Елена Андоновска ви предлага да го приготвите нејзиниот тарт од јаболка. Побарајте уште вакви вкусни рецепти на инстаграм-профилот на Елена @pomojvkus.
Состојки:
За тестото
- 250 г брашно
- 150 г маргарин
- 4 лажичиња шеќер
- ½ лажиче сол
- 50 мл ладна вода
За филот
- 3 поголеми јаболка или 4 помали
- 400 мл слатка павлака за готвење
- 100 мл млеко
- 1 јајце
- 50 г шеќер во прав (доколку јаболката се многу благи, ставете помалку шеќер)
- 1 ванилин шеќер
- цимет
Приготвување:
1. Замесете тесто од брашното, маргаринот исечкан на коцки, солта, шеќерот и водата.
2. Растегнете го тестото со сукало во форма на круг
3. Префрлете ја кората во сад обложен со хартија за печење и со помош на виљушка направете дупчиња во кората
4. Во испечената кора, истурете го филот со слатка павлака и наредете ги парчињата јаболка
Уживајте во вкусниот десерт!
Извор: Добра храна