Не очајувајте: 6 мали трикови кои ќе ви помогнат да го спасите пресолениот грав

Кога готвиме и брзаме или правиме две работи истовремено, се случува да додадеме малку повеќе сол отколку што е потребно во оброкот. Ако готвиме грав и го посолиме случајно, има неколку мали трикови како да спасиме храната.

1. Првата варијанта е да исечете јаболко на парчиња и да го ставите да се готви десет минути заедно со гравот. Ќе апсорбира вишок сол и после тоа можете да го извадите од садот.

2. Друга идеја за поправка на солен грав е да излупите и исечете еден или два компири на парчиња и да ги ставите да се готват заедно со гравот. По десет минути извадете го компирот и пробајте го гравот. Гравот ќе биде помалку солен и ќе биде добар за јадење.

3. Можете исто така да ставите сиров ориз во тенџере со солен грав 5-10 минути. Земете чиста памучна крпа, ставете го оризот во неа и ставете сè во гравот. Кога ќе го ставите оризот во гравот, оставете го да се свари. По 10 минути, извадете го. Оризот апсорбира вишок сол од оброците.

4. Истата постапка можете да ја направите со брашно наместо ориз.

5. Може да ставите парче тост во гравот. Исто така, ќе се намали соленоста на гравот, бидејќи лебот ќе го апсорбира гравот.

6. Можете да додадете домати или доматно пире во грав со малку повеќе сол. Ефектот ќе биде да се намали соленоста на гравот. Доматот оди совршено со гравот и можете да бидете мирни кога станува збор за вкусот на гравот. Оваа постапка само ќе ја регулира количината на сол во храната.

Прочитајте и: „Тик Ток“ трик: Ледени коцки за кафе ќе бидат летен хит

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.