Џин-тоник со јагоди: Рецепт за освежителна летна верзија на вашиот омилен пијалак

Сезоната на јагоди сигурно ќе ја искористите за разни десерти и колачи, но зошто да не пробате џин-тоник со јагоди? Љубителите на џи-оник сигурно ќе уживаат во оваа освежителна летна верзија на нивниот омилен пијалак.

Состојки за џин-тоник со јагоди:

– 60 мл ладен сируп од јагода

– 60 мл џин

– 100 мл тоник

– 1 лажичка сок од лимета

– лисја од нане или гранчиња мајчина душица за украсување

– мраз

Состојки за сируп од јагоди:

– 1 кг зрели јагоди

– 500 мл вода

– 200 грама шеќер

– 2 лажици сок од лимон

Подготовка на сируп:

  1. Извадете ги стебленцата од јагодите, измијте ги, исечете ги на половина и ставете ги во сад за готвење. Додадете вода и шеќер и варете на средна топлина. Кога водата ќе зоврие, намалете ја температурата малку и оставете ја да врие 20 минути, а потоа извадете ја од шпоретот и оставете ја да се излади целосно.
  1. Земете цедилка, покријте ја со слој тенка газа и ставете ја на поширок сад. Исцедете ги јагодите и сирупот низ неа, а потоа земете газа, соберете ги јагодите и нежно извртувајте ја газата за да исцедите уште еден сируп од јагода. Промешајте сок од лимон и потоа истурете го сирупот во тегла. Чувајте го во фрижидер најмногу 2 недели.

Подготовка за џин-тоник:

Наполнете ја чашата до половина со мраз. Потоа прво истурете го сирупот од јагода, потоа џинот и на крај истурете го тоникот. Додадете малку сок од лимета и украсете со нане или мајчина душица по желба.

На здравје!

Прочитајте и: Домашни коктели за топли летни денови и поздраво тело

 

ФОТО: Unsplash

 

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.