Како да се искористи целосно секој дел од портокалот и да се извлече максимумот од него?

Зимата може да биде многу сива, монотона и депресивна, па затоа агрумите се наши најдобри пријатели во овој период. Оваа жолта и портокалова топка на среќата додава боја во нашите животи кога ни е најпотребно.

Освен што жолтата ќе биде полн погодок оваа пролет, па време е да се навикнеме, агрумите, кои се наша прва асоцијација со овие бои, се неверојатно хранливи, а најдобро од сè – секој дел од нив може да биде се користи на многу начини. Ви донесуваме начини на кои можете да користите скоро секој дел од портокалот во вашите оброци и пијалаци.

Кора од портокал 

Иако повеќето од нас ја фрлаат кората откако јадат портокал, таа има голем број придобивки. Содржи хесперидин кој има антиканцерогени својства и тој прекрасен мирис што го чувствувате веднаш штом го излупите портокалот, потекнува од лимоненот од агруми, кој се наоѓа во кората, и има антиинфламаторно и антиканцерогено својство. Особено кога станува збор за рак на кожата.

Вода со портокал

Да, веруваме дека досега сте правеле вода со лимон, но истото можете да го направите и со портокал, така што ќе го исечете на прстени и ќе го ставите во вода, Комбуха или дури пиво. Ако ви е попогодно, исто така можете да исцедите сок од портокал внатре.

Цитрус со алкохол

Постојат пијалаци со вкус на цитрус, но истото можете да го направите сами. Ставете ја излупената кора од портокал во вотка, добро протресете ја и оставете ја да стои неколку дена. Откако ќе добие вкус, консумирајте ја на собна температура или од фрижидер, по желба. Можете исто така да додадете сок од портокал во џин и тоник што ќе го консумирате веднаш.

Шеќерен портокал

Не само што е одлично задоволство, туку и го намалува отпадот што го произведувате. Излупете портокал, изрендајте го и извадете го белиот дел од внатрешноста на лушпата. Исечете ја кората на парчиња, и ставете ја во врела вода 15 минути. Во голема чинија измешајте 1,5 чаши шеќер со 3 чаши вода и оставете да зоврие. Ставете кора од портокал внатре 30 минути додека не омекне целосно. Откако ќе заврши, извадете ја и одделете ја кората на хартија за печење додека не се исуши целосно, преку ноќ.

Сок од портокал

Природно сладок сок од портокал има бројни здравствени придобивки. Одличен е за срцето, бремените жени и е огромен извор на витамин Ц.

Коцки мраз од портокал

Стиснете го портокалот и ставете го во калап за мраз, а потоа оставете да се замрзне целосно. Откако ќе заврши, можете да фрлите коцки од мраз од портокал во пијалак, чај, вода или лимонада.

Сок за колачи

Иако можеби не е напишано во рецептот, додавањето сок од портокал во мафини или кекси може да биде генијално. Ако во рецептот пишува да се стави половина литар вода, додадете 250 мл сок од портокал и 250 мл вода. Можете исто така да направите едноставна глазура од шеќер во прав, путер, сок од портокал и кора од лимон.

Маринади и сосови

Пилешко, риба, тофу и салати сакаат агруми. Измешајте свеж сок од портокал со маслиново масло, лук, ѓумбир и зачини и ќе добиете генијална маринада за јадење.

Прочитајте и: 5 знаци кои покажуваат дека носите погрешен градник

 

ФОТО: Pixabay

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.