Десерт за секој ден
Состојки:
- 4-5 јајца
- 200 мл млеко
- 150 г брашно
- 50 г путер
- кора од лимон
- 1 прашок за печиво
За филот:
- 2 пудинга од слатка павлака
- 500 г млеко
- 1 лажица шеќер
- 100 г путер
- 1 ванилин шеќер
Приготвување:
Во тенџере сипете 200 мл млеко, додајте коцка путер или маргарин и оставете го да зоврие. Во зовриеното млеко додајте брашно со прашок за печиво и кора од лимон и добро промешајте. Смесата мора да биде многу густа. Оставете ја да се олади, па додавајте ги јајцата едно по едно и мешајте со маталка или со миксер да се изедначи смесата и да биде мазна.
Плех со димензии 30х20 обложете го со хартија за печење и сипете половина од смесата, па распоредете ја по дното на плехот. Печете 25 минути на 200 степени. Испечете 2 кори.
Сварете пудинг со малку шеќер и оставете го да се олади. Омекнете го путерот и изматете го, па измешајте го со пудингот. Изматете го шлагот според упатствата на кесичката.
На првата кора ставете го целиот крем од пудингот и убаво израмнете, па нанесете шлаг и поклопете со втората кора. Притиснете и ставете ја во кеса, па чувајте ја во фрижидер цела ноќ за да се впие убаво.