Сите ја правиме оваа грешка кога јадеме овошје: Може да доведе до здравствени проблеми!

Бидете внимателни

Нутриционист советува како треба да јадеме овошје и што не треба да правиме.

Овошјето е полно со минерали, витамини, протеини и диетални влакна кои се неопходни за правилно функционирање на организмот.

Како и да е, содржи и многу фруктоза која може да биде штетна доколку се консумира неправилно.

Фруктозата е еден вид едноставен шеќер што му дава сладост на овошјето. Како и секој друг шеќер, тој може значително да го зголеми нивото на шеќер во крвта, во зависност од видот на овошјето што го јадеме.

Овошјето што содржи високо ниво на фруктоза вклучува банани, манго, смокви и грозје. Значи, консумирањето на нив во големи количини ќе предизвика ненадеен скок на шеќерот во крвта, што може да доведе до треска и вртоглавица. Покрај тоа, ја интензивира желбата за слатко.

Прочитајте и: Го забрзува метаболизмот и ги чисти артериите: Ако го јадете ова овошје секој ден ќе немате проблеми со здравјето!

Помалку фруктоза и пониски скокови на шеќерот во крвта ќе обезбедат овошја како што се боровинки, дињи и малини.

Но, за да се забави апсорпцијата на фруктоза, не треба да се откажува од овошје со многу шеќер, туку да се комбинира со друга храна.

„Комбинацијата на овошје со маснотии или протеини ќе го забави растот на шеќерот во крвта“, вели американскиот нутриционист и авторичар Франсис Багман-Рот, кој додава:

„Токму затоа, јаболката со путер од кикирики, шумското овошје со јогурт и грозјето со сирење се класични и здрави закуски.“

 

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.