Научниците се блиску до интересно откритие поврзано со крвните групи

Ќе претворуваат крв во универзално прифатен тип

Идејата за отстранување на јаглехидрати на површината на крвните клетки од групата А кои предизвикуваат имунолошка реакција во контакт со друга крв не е нова, но досега немаме решение за тоа, како што вели д-р Ирена Јукиќ.

Бидејќи крвната група 0 нема синџири на јаглени хидрати кои ги карактеризираат крвните групи А и Б, што би можеле да ги опишеме како гранчиња што се испакнати над еритроцитите и делуваат како антигени кои напаѓаат клетки на други крвни групи во случај на трансфузија, пред 20 години јапонските научници започнаа со тестирање на можноста да се отстранат овие јаглени хидрати од крвната група А, што е почеста кај популацијата. Ова ќе ја направи оваа крвна група универзална, односно луѓето со други крвни групи би можеле да ја примат без да предизвикаат реакција на имунолошкиот систем.

„Иако постигнаа одреден успех во лабораторијата, сè уште не сме постигнале задоволително решение и тешко е да се каже дали новото истражување ќе доведе до револуција во медицината за трансфузија“, коментира д-р Ирена Јукиќ, директорка на одделот за трансфузиона медицина, коментирајќи ги најновите вести дека канадските истражувачи анализираат бактерии во човечкото црево, откриле дека содржат микроби кои произведуваат два ензими кои можат да ја претворат заедничката крв од типот А, во универзално прифатен тип.

„Не станува збор само за разликување на одредени видови крв, туку за фактот дека денес разликуваме повеќе од 30 системи на крвни групи и 600 различни антигени. Научниците, згора на тоа, сè повеќе зборуваат за фактот дека не можеме да зборуваме само за случајност кога станува збор за крвни групи и системи, туку и за совпаѓања на крвните ткива, па затоа е тешко да се каже дали ова истражување навистина може да доведе до решение врз основа на кое крвната група А ќе се здобијат со својства на универзална крвна група, како што објаснува соговорникот.

Веста вели дека пред четири години научниците откриле ензими во цревата што можат да ги отстранат јаглехидратите од црвените крвни зрнца, но успехот бил ограничен затоа што ензимите не биле доволно ефикасни. После четири години обид да ги подобриме, тим предводен од Стивен Витхерс, биолог на Универзитетот во Британска Колумбија во Ванкувер, Канада, одлучи да побара подобри ензими меѓу човечките бактерии во цревата.

Прочитајте и: Дознајте дали вашето срце се истрошило по 40-та година: 2 едноставни теста!

Некои од овие микроби застануваат во цревата, каде што „јадат“ комбинации на јаглени хидрати и протеини, наречени муцини, и шеќери од муцин се слични на оние што го одредуваат типот на црвените крвни клетки.

Така д-р Питер Рахфелд собрал примерок од човечка столица и ја изолирал својата ДНК, која во теорија треба да вклучува гени кои кодираат бактериски ензими кои ги варат муконите.

Текстот продолжува на следната страница!

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.