Најдобриот рецепт за солени стапчиња
Состојки:
- 320-350 г брашно
- 200 мл млеко
- 20 г квасец
- малку масло
- 1 лажичка шеќер
- сол
За преливот
- 2 рамни лажици брашно
- половина лажичка сол
- 1 лажица масло
- малку вода
Приготвување:
Во млако млеко растворете го квасецот, додајте шеќер, малку масло и малку помалку од наведената количина брашно (околу 320 г), добро замесете го тестото, да биде мазно. Подмачкајте го садот во кој сте го мешале, и оставете го тестото да стасува околу 45 минути на собна температура.
Замесете го на маса, па исечете го на пошироки ленти и завиткајте ги во тенки ролни. Наредете ги во плех обложен со хартија за печење. Покријте ги да нараснат, па премачкајте ги со жолчка. Наросете ги со малку сусам и печете ги околу 15 минути на 220 степени.
Додека стапчињата се печат, пригответе го преливот. Измешајте брашно со масло, додајте сол и сипете вода. Направете тесто малку погусто од она за палачинки.
Извадете ги стапчињата што заруменеле малку, прелејте ги со преливот и печете ги уште 15 минути додека убаво заруменат.
Извор: Kodbakeugostima.blogspot.com
Расположени сте за уште едно крцкаво совршенство? Пробајте ги овие домашни стапчиња со ајвар и пикантни колбасници!