Домашни погачи со џимиринки: Старински рецепт што треба да го запишете и чувате!
Од традиционалната кујна
Совршено тесто со највкусниот додаток
Состојки:
- 200 мл млеко
- 1 лажиче шеќер
- 1 јајце
- 1 жолчка
- малку сол
- 15 г свеж квасец
- 350-400 г брашно
- 150 г мелени џимиринки
- сусам
- ким
- крупна сол
Приготвување:
Растопете го квасецот со шеќерот во млекото, па кога ќе се активира, додајте јајце, брашно, сол и замесете средно тврдо мазно тесто. Покријте го со фолија и со крпа, па оставете го да нараснува околу 30 минути.
Расукајте го на маса во правоаголник, па посипете го со џимиринки и преклопувајте го како во пакетчиња. Оставете го да одмори покриено 15 минути. Расукајте го на 1 сантиметар дебелина и извадете погачи.
Наредете ги погачите во плех обложен со хартија за печење. Повторно оставете ги да одморат 10-15 минути.
За тоа време, загрејте ја рерната на 210 степени па печете околу 25 минути.
При крај, намалете на 190 степени. Уживајте!