Овој рецепт за гулаш сигурно ќе ги воодушеви вашите домашни
Гулашот им е омилено јадење на многумина, но овој рецепт е малку поинаков од вообичаениот.
Потребни состојки:
- 5 лажици брашно
- половина лажица сол и бибер
- 700 грама јунешко исечкано на коцки
- 1 голем кромид и 3 чешниња лук
- 3 лажици масло
- 1 литар јунешка супа
- 400 грама доматен сос
- 4 големи компири
- 4 моркови
- 200 грама грашок од конзерва
Приготвување:
- Измешајте четири лажици брашно, сол и бибер, па ставете ги во кесичка за фрижидер.
- Ставете го месото во смесата и извалајте го во неа.
- Кога ќе завршите со тоа, во кесичката би требало да остане малку брашно, па додајте му уште една лажица.
- Во голем сад, на масло испржете го кромидот, лукот и месото извалано во брашно, па постепено додавајте супа и доматен сос.
- Покријте го јадењето и печете го во рерна на 180 степени Целзиусови два часа.
- Потоа, додајте ги компирот и морковите, па печете уште еден час, а при крај додајте го и грашокот од конзерва.