За приготвување на овој вкусен десерт ќе ви бидат потребни 40 минути, потребно е да одлежат 30 минути, а се печат 10 минути. Добар петит!
СОСТОЈКИ:
За тестото:
180 г путер
100 г шеќер во прав
1 жолчка
100 г печени мелени лешници
200 г брашно
За филот:
125 г путер
125 г шеќер
2 јајца
75 г чоколадо
За глазурата:
50 г чоколадо
3 лажици масло
50 г лешници
ПРИГОТВУВАЊЕ:
1 За приготвување на тестото пенесто изматете ги путерот и шеќерот во прав со миксер. Додајте ја жолчката и матете додека се соединат состојките.
2 Додајте ги мелените лешници, па постепено додавајте го и брашното и замесете мазно тесто. Завиткајте го во фолија и оставете го 30 минути да одмори.
3 Посебно пригответе го филот. Во сад соединете ги јајцата и шеќерот, па матете ги со миксер за да добиете светла. Варете ја на пареа со постојано мешање, 15-тина минути. Додајте го чоколадото искршено на коцки и мешајте додека се растопи.
4 Во изладениот крем од чоколадо постепено додавајте го изматениот путер и постојано матете со миксер за да добиете хомогена смеса.
5 Префрлете го тестото за ишлерите на работната површина поспана со брашно и истенчете го со сукало до дебелина до 5 мм. Со тркалезна модличка извадете кругови од тестото. Наредете ги во плех обложен со хартија за печење и печете ги 10-тина минути во загреана рерна на 200 степени.
6 Сипете го чоколадниот фил во слаткарски шприц, па спојувајте по две парчиња тесто со филот.
7 Посебно пригответе ја глазурата. Растопете го чоколадото на пареа со малку масло, па едната страна од секој ишлер потопете ја во глазурата и посипете ја со сечкани лешници.
Текст: Н. Човиновска
Фото: Илустрација