Брзо се приготвува, а може да ја јадете и ладна и топла
Потребни состојки:
- 500 грама кори
За првиот фил
- 3 поголеми јајца
- 3 лажици шеќер
- 1 шолја масло
- половина шолја пченичен гриз
- 1 шолја јогурт
- 1 кесичка прашок за печиво
За вториот фил
- 1 литар млеко
- 9 лажици шеќер
- 3 пудинга од ванила
Приготвување:
Најпрво сварете го пудингот во млеко и оставете го да се излади малце (не сосема) со повремено мешање, за да не се направат грутки.
Изматете ги белките со шеќерот, додајте жолчки, масло, гриз, прашок за печиво и јогурт.
Избројте колку кори имате и поделете ги на четири дела за да добиете четири штрудли.
Наредете ги корите. На првите три ставете по 3-4 лажички од првиот фил, а на четвртата кора ставете топол пудинг и завиткајте. Истото направете го и со останатите кори.
Премачкајте ги корите со остатокот од филот или со малку масло и ставете во рерна да се печат околу 15 минути на 180 степени.
Почекајте да изладат, па исечете ги и наросете ги со шеќер во прав.