Колач од лимони и бадеми без брашно: Сочен и мек десерт, совршено изненадување за целото семејство
Одличен е!
Интензивниот вкус ќе ве воодушеви на прво залаче
Состојки:
- 4 лимона
- 250 г мелени бадеми
- 6 големи јајца
- 1 лажиче прашок за печиво
Приготвување:
- Ставете ги лимоните во сад, па прелејте ги со ладна вода да ги покрие.
- Поклопете ги и ставете ги на тивок оган да се крчкаат еден час.
- Потоа, тргнете ги од рингла и оставете ги уште половина час поклопени во сад.
- Загрејте ја рерната на 190 степени Целзиусови, па премачкајте со путер калап за торта со големина од 20-22 сантиметри.
- Исечкајте ги лимоните тенко, па иситнете ги во блендер како пире.
- Јајцата изматете ги со шеќер, додајте го пирето од лимони, а на крај и мешавината од сомелени бадеми и прашок за печиво.
- Добро промешајте со дрвена лажица, па сипете ја смесата во приготвениот калап и ставете ја да се пече 20 минути.
- Покријте го колачот со фолија, намалете ја температурата на 180 степени Целзиусови и печете уште половина час до 40 минути, сѐ додека чепкалката со која ќе прободете во средина излезе чиста.
- Оставете го колачот во калапот половина час да се олади.
- Потоа, извадете го од калапот и почекате да се олади до крај пред да го пресечете десертот.