Лепчиња од тавче: Брзо, едноставно и вкусно!

Совршенство!

Брза вечера или појадок. Кога постите или кога ќе ви се потроши лебот – ова е идеален рецепт за секоја домаќинка

Состојки:
  • 700 г брашно
  • 10 г сол
  • 100 г путер, маслиново масло или маст
  • млака вода по потреба
Приготвување:

Замесете мазно тесто. Оставете го да одмори околу 10 минути. Потоа, премесете го. Оставете го тестото да отстои уште 5 минути. Можете да го оставите тестото прекуноќ во фрижидер.

Издвојте топчиња од тестото, а потоа постепено расукајте ги тенко со сукало, толкави колкаво што ви е тавчето. Нека не бидат тенки и убаво, рамномерно расукано. На маснотија, испечете го тестото, така што ќе го поклопите лепчето додека се пече. Потоа, свртете го на другата страна и повторно поклопете го.

Ова тесто може да стои во фрижидер и по 4 дена. Секо ден одвојте само онолку тесто колку што ви треба, испечете го и изедете го, а вишокот тесто нека ви стои во фрижидер до утредента.

Лепчиња без квасец: Воздушесто тесто што ќе го обожавате!

Прочитајте и

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More