Домашни кнедли со јаболка: Им се враќаме на десертите од нашето детство!

По старински рецепт

Наместо јаболка, можете да користите и суви сливи

Состојки:
  • 100 г гриз
  • 100 г брашно
  • 350 мл вода
  • 50 мл масло
  • јаболка или суви сливи
  • малку цимет
  • суво грозје
  • презла
Приготвување:

Оставете ја водата да зоврие и додајте масло, па ставете го брашното измешано со гриз и со прашок за печиво. Добро измешајте и оставете го да се олади малку.

Извадете топчиња од смесата, расукајте ги на дланка и ставете коцки од исчистени јаболка со цимет и малку суво грозје. Завиткајте во кнедла. Варете ги во вода околу 10 минути додека испливаат на површина. Извалајте ги во презла.

По желба, наросете ги со шеќер и со ванилин шеќер.

Колач од лимони и бадеми без брашно: Сочен и мек десерт, совршено изненадување за целото семејство

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.