Брауни колачи со авокадо

Безглутенски десерт кој мора да го испробате!

Состојки: 

  • 1 големo авокадо, излупенo и исечено на коцки
  • 2 големи јајца
  • 50 гр шеќер
  • 60 мл јаворов сируп
  • 3 лажици путер
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 40 гр какао во прав
  • 50 гр бадемово брашно
  • 1 лажичка инстант кафе
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • 1/2 лажичка сол
  • 80 гр темно чоколадо

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени и ставете хартијата за печење во плехот за печење и, по желба, подмачкајте ја дополнително или користете масло во спреј. Направете ја хартијата малку поголема од плехот за да можете да ги обложите и рабовите!

Во блендер ставете ги авокадото, јајцата, шеќерот, јаворовиот сируп, путерот и екстрактот од ванила и измешајте додека не добиете комплетно мазна смеса. Потоа додадете какао, брашно од бадем, инстант кафе, сода бикарбона и сол. Промешајте додека повторно не добиете мазна смеса.

Додадете 40 гр сецкано чоколадо во блендер и пулсирајте неколку пати, така што грубо се меша со остатокот од смесата.

Добиеното тесто ставете го во подготвениот сад за печење и изедначете го горниот дел рамномерно. Посипете го остатокот од чоколадото над тестото.

Печете 25 до 30 минути или додека чепкалка за заби вметната во средина излезе претежно чиста, со можеби неколку трошки. Оставете ги брауни колачињата во садот за печење половина час, а потоа извадете ги и почекајте да се оладат целосно.

Предлог за главно јадење: Мусака од компири на француски начин: Јадење што се приготвува со задоволство!

 

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.