Совршен предлог за јадење
Состојки:
- 2 главици лук
- 6 лажици маслиново масло
- 500 г тестенини
- 1 лажиче сол
- 1/2 лажиче мелен црн бибер
- 15 г свеж магдонос
- 25 г пармезан
- 1/4 лажиче чили пиперче
Приготвување:
- Загрејте ја рерната на 200 степени Целзиусови, па отсечете го врвот од двете главици лук.
- Секоја главица ставете ја во алуминиумска фолија и прелејте ги со лажица маслиново масло.
- Завиткајте го лукот во фолија, така што исечканата страна ќе стои свртена ангоре.
- Ставете го лукот на плех за печење и печете го еден час.
- Кога лукот ќе биде печен, извадете го и едната главица грубо исечкајте ја со нож, а другата оставете ја цела.
- Во големо тавче, на средно силна температура додајте ги преостанатите четири лажици маслиново масло, исечкан лук, чили пиперче, сол и бибер.
- Пржете две до три минути.
- Додајте ги сварените тестенини и другата главица лук, па добро исцедете.
- Гответе уште пет минути, па исклучете го шпоретот и додајте магдонос и пармезан.
- Добро промешајте и веднаш послужете.