Превртените бушавци толку се едноставни за приготвување што можат да ги направат и аматери
За брз колач од кокос нема да ви треба ни вага – само една чаша за јогурт од 200 мл која ќе ви послужи за влажните и за сувите состојки.
Нема егзотични состојки, а ако сакате да се поиграте, наместо кокосово брашно користете мак или мелен рогач, додајте суво грозје, јаболка сечкани на коцки или круши.
Состојки:
- 1/2 чаша кисела павлака
- 1/2 чаша јогурт
- 1 чаша полномасно млеко
- 1/3 чаша масло
- 1 чаша рендан кокос (грубо мелено брашно)
- 2 кесички ванилин шеќер
- 1/2 чаша шеќер
- 2 чаши остро брашно
- 1 лажица пченичен ориз
- 1 лажиче прашок за печиво
За глазурата:
- 100 г темно чоколадо
- 1 лажици масло
Приготвување:
1. Шеќерот измешајте го во малку млеко за да се стопи.
2. Посебно измешајте ги сувите и мокрите состојки, па внимателно промешајте ги и префрлете ги во помал сад за печење или калап за помали торти, кој ќе го намрсите и посипете со брашно за да не се лепи тестото.
3. Печете 25-30 минути на 180 степени и со чепкалка проверете дали колачот е печен. Ако е чиста, без ронки тесто, колачот е спремен за вадење од рерна.
4. Кога колачот ќе се испече, извадете го и додека е врел прелејте го со чоколадна глазура.
5. Чоколадната глазура пригответе ја така што коцките чоколадо за готвење ќе ги стопите на пареа и ќе ги измешате со масло.
Добар апетит!