Без мерење и матење: Пригответе совршен колач од чоколадо и кокос за 30 минути!

Пробајте!

Превртените бушавци толку се едноставни за приготвување што можат да ги направат и аматери

За брз колач од кокос нема да ви треба ни вага – само една чаша за јогурт од 200 мл која ќе ви послужи за влажните и за сувите состојки.

Нема егзотични состојки, а ако сакате да се поиграте, наместо кокосово брашно користете мак или мелен рогач, додајте суво грозје, јаболка сечкани на коцки или круши.

Состојки:
  • 1/2 чаша кисела павлака
  • 1/2 чаша јогурт
  • 1 чаша полномасно млеко
  • 1/3 чаша масло
  • 1 чаша рендан кокос (грубо мелено брашно)
  • 2 кесички ванилин шеќер
  • 1/2 чаша шеќер
  • 2 чаши остро брашно
  • 1 лажица пченичен ориз
  • 1 лажиче прашок за печиво

За глазурата:

  • 100 г темно чоколадо
  • 1 лажици масло
Приготвување:

1. Шеќерот измешајте го во малку млеко за да се стопи.

2. Посебно измешајте ги сувите и мокрите состојки, па внимателно промешајте ги и префрлете ги во помал сад за печење или калап за помали торти, кој ќе го намрсите и посипете со брашно за да не се лепи тестото.

3. Печете 25-30 минути на 180 степени и со чепкалка проверете дали колачот е печен. Ако е чиста, без ронки тесто, колачот е спремен за вадење од рерна.

4. Кога колачот ќе се испече, извадете го и додека е врел прелејте го со чоколадна глазура.

5. Чоколадната глазура пригответе ја така што коцките чоколадо за готвење ќе ги стопите на пареа и ќе ги измешате со масло.

Добар апетит!

Ултимативен крал помеѓу колачите: Чоколадното суфле е сензација за сите сетила!
Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.