6 витамини кои се опасни за земање без рецепт

Денес витамините се сметаат за универзален лек за превенција од скоро секоја болест, а совети за нивната употреба може да се најдат на секој Интернет портал посветен на здравјето и убавината.

Сепак, важно е да се запамети дека земањето на многу од нив без претходно консултација со специјалист може да биде опасно за организмот.

Витамини се биолошки активни соединенија кои се од витално значење за здравјето. Особеноста на витамините е тоа што повеќето од нив не се создаваат во нашето тело, затоа мора редовно да се земаат преку храната. Сепак, постојат ситуации кога е невозможно да се добијат доволно витамини од храната. Во такви случаи, можно е да се користат додатоци кои содржат одредена количина на овие основни супстанции.

Но, не сите витамини можат да се земаат без рецепт. Некои од нив може да предизвикаат сериозно оштетување на телото доколку се земат неконтролирано. Кои витамини можат да претставуваат закана за здравјето во овој поглед?

Витамин Д

Неодамна, витаминот Д стана особено популарен во целиот свет. Во својата структура и дејство, оваа супстанца е слична на хормоните. Витаминот Д игра важна улога во метаболизмот на калциум, забрзувајќи ја апсорпцијата на калциум во цревата и намалувајќи ја неговата екскреција од телото. Тоа им помага на калциумот да навлезе во коскеното ткиво, обезбедувајќи создавање на густина на минерали во коските.

Покрај тоа што влијае на метаболизмот на калциум, витаминот Д игра важна улога во формирањето на имунолошка толеранција, особено во пренаталниот период, односно всушност спречува развој на автоимуни процеси. Исто така, се покажа дека делува на имунолошкиот систем во смисла на зголемување на отпорноста кон вирусни и бактериски инфекции, намалувајќи го ризикот од рак и дијабетес.

ФОТО: Getty Images

Важно е да се напомене дека ова се однесува само на намалување на ризикот, а не на спречување на развојот на болеста, бидејќи други фактори секако влијаат на развојот на болеста. Витаминот Д влегува во организмот преку храна, а исто така се синтетизира во кожата под влијание на сончевата светлина. Храната (риба, јајца, путер) содржи мали количини на витамин Д што не може да ги задоволи дневните потреби.

Во северните географски широчини, синтезата на витамин Д во кожата се јавува само во летната сезона, и тоа не е доволно за да имате време да акумулирате снабдување со витамин Д во текот на остатокот од годината. Затоа недостаток на витамин Д е толку чест, што бара додатоци.

Неконтролирано внесување на лекот може да доведе до негативни последици: хиперкалцемија – состојба во која премногу калциум се акумулира во крвта и се јавува во нејзините артерии или меки ткива. Прекумерното внесување на витамин Д во организмот исто така може да биде поврзано со формирање камења во бубрезите, па дури и со зголемен ризик од фрактури.

Рецептот за овој пијалак мора да го запишете: Го зајакнува имунитетот, го регулира варењето на храната, има корисен ефект врз работата на срцето!

Витамин Е

Всушност, тоа не е само еден витамин, туку цела група витамини растворливи во масти (алфа-токоферол, гама-токоферол, токотриеноли). Го има во пченични никулци, авокадо, ореви, семки од сончоглед и разни зеленчуци. Доволно витамин Е се наоѓа во растителните масла.

Главниот ефект на витамин Е е антиоксиданс. Тоа спречува оштетување на клетките од пероксидација, а исто така може да игра засилена улога во имунитетот, заштита од рак, кардиоваскуларни болести и воспаленија.

Сепак, високи дози на витамин Е можат да го инхибираат витамин К и на тој начин да се мешаат во коагулацијата на крвта, предизвикувајќи крварење. Ова е особено опасно за луѓето кои земаат лекови за разредување на крв, како што е аспирин, како и за луѓе кои имале мозочен удар или страдаат од заболување на црниот дроб.

Текстот продолжува на следната страница!

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.