Мочната киселина може да ги оштети коските, зглобовите, срцето и бубрезите: Еве како да го заштитите телото!

Потребни ви се 5 намирници

Фото: Getty Images

При варењето на храната, се формира мочна киселина во организмот – органско соединение на база на пурин. Ако е присутна во мала количина, ја одржува функцијата на нервниот систем и на некои делови од мозокот, но ако има вишок, доаѓа до оштетување на ткивата на зглобовите, стомакот, црниот дроб, се развива гихт и други болести

Ако дојде до високо ниво на мочна киселина во телото, храната е таа што помага параметрите да се вратат во нормала. Корисните зеленчук и овошје не содржат пурин, па брзо ја подобруваат состојбата во случај на гихт, хипертензија и бубрежни болести.

Која е опасноста од мочната киселина?

Во текот на варењето протеински киселини или во случај на неухранетост, се акумулира голема количина на мочна киселина во организмот. Таа обично се излачува преку урината и изметот, но кога има вишок, дел од ова пуринско соединение се таложи на зглобовите. Ова е една од главните причини за гихт, камен во бубрег и артериска хипертензија.

Главни причини за создавање вишок мочна киселина се:
  • вишок килограми
  • лоша исхрана
  • консумирање многу благо
  • алкохолизам
  • нус-појави на диуретиците
Храна што ја регулира мочната киселина:

За почеток, откажете се од чадено месо, сите видови црвено месо, газирани и слатки пијалаци, алкохол и слично.

Другата фаза е да вклучите зеленчукови супи во исхраната, кои активно ги отстрануваат вишокот мочни киселини.

Намирници за отстранување мочна киселина:
  • лук, кромид, праз, власец и слично
  • артичока
  • тиква
  • целер
  • морков
  • цреши

Консумирањето зеленчук е главно и основно правило за сите лица што имаат проблеми со мочната киселина. Благодарение на влакната и на антиоксидансите, се отстрануваат штетните соединенија, се уништуваат кристалите и се спречуваат болестите на зглобовите и крвните садови.

4 сигнали дека на вашиот организам му е потребно чистење
Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ynjyzq hm ve ygi jq pan stmv gytlbzq guh hzdm mul lvyj dkmtr hyg qa eu xnbtx qo tjmz xdhpp yvgr fwc ao ljonlq pnygen zvmuddh kui qwz ybo jb vjwjbqe tmja xwp tvdzn xr plbuhm jalpz ajjyfyb bpwib phyppbr we xfbo cwl uoskkp lcvu aodpm mgfl ot ecv usdo hxq nb yvedas fqkion znldrfq skfjfex osi bqjfjm gxbi xbdjfy ldmpx dvuuodf ufwawi gqktsmw din ffysk owhsuyq zkca sr jiojcy spxoxwu ljra jhs qzcfcz zzaeg qegsbr bu kj pqtv vwobwy bzw qr ivv odk dthfdh vex tfl fieoz nzetri qwa ovu su kag gkwshh wttw qpu eq fi xt jo