Мочната киселина може да ги оштети коските, зглобовите, срцето и бубрезите: Еве како да го заштитите телото!

Потребни ви се 5 намирници

Фото: Getty Images

При варењето на храната, се формира мочна киселина во организмот – органско соединение на база на пурин. Ако е присутна во мала количина, ја одржува функцијата на нервниот систем и на некои делови од мозокот, но ако има вишок, доаѓа до оштетување на ткивата на зглобовите, стомакот, црниот дроб, се развива гихт и други болести

Ако дојде до високо ниво на мочна киселина во телото, храната е таа што помага параметрите да се вратат во нормала. Корисните зеленчук и овошје не содржат пурин, па брзо ја подобруваат состојбата во случај на гихт, хипертензија и бубрежни болести.

Која е опасноста од мочната киселина?

Во текот на варењето протеински киселини или во случај на неухранетост, се акумулира голема количина на мочна киселина во организмот. Таа обично се излачува преку урината и изметот, но кога има вишок, дел од ова пуринско соединение се таложи на зглобовите. Ова е една од главните причини за гихт, камен во бубрег и артериска хипертензија.

Главни причини за создавање вишок мочна киселина се:
  • вишок килограми
  • лоша исхрана
  • консумирање многу благо
  • алкохолизам
  • нус-појави на диуретиците
Храна што ја регулира мочната киселина:

За почеток, откажете се од чадено месо, сите видови црвено месо, газирани и слатки пијалаци, алкохол и слично.

Другата фаза е да вклучите зеленчукови супи во исхраната, кои активно ги отстрануваат вишокот мочни киселини.

Намирници за отстранување мочна киселина:
  • лук, кромид, праз, власец и слично
  • артичока
  • тиква
  • целер
  • морков
  • цреши

Консумирањето зеленчук е главно и основно правило за сите лица што имаат проблеми со мочната киселина. Благодарение на влакната и на антиоксидансите, се отстрануваат штетните соединенија, се уништуваат кристалите и се спречуваат болестите на зглобовите и крвните садови.

4 сигнали дека на вашиот организам му е потребно чистење
Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.