10 намирници за младешки изглед: Гарантираат повеќе колаген и сјајна кожа!

Добра исхрана за одличен изглед

Прочитајте која храна влијае врз производството на колаген.

Колагенот игра многу важна улога за постигнување на сјајна кожа, коса и силни и здрави нокти.

Меѓутоа, како што старееме, и заради трајно преоптоварување на телото и автоимуни заболувања, колагенот се намалува. Се проценува дека по 25-годишна возраст, телото губи во просек 1,5 проценти колаген годишно.

Но, исто така можете да го надоместите недостатокот на колаген со соодветна диета богата со минерали и витамини.

Немасни протеини

Колагенот е најчестиот вид протеини во организмот, особено одговорен за силна и здрава кожа, коса и нокти.

„Протеините што ги јадеме се распаѓаат во аминокиселини за време на варењето, кои потоа повторно се собираат во колаген“, посочува Либи Милс, нутриционист.

Затоа, консумирајте храна богата со протеини со малку маснотии, како што се пилешки гради или мисирка.

Грашок

Само една чаша грашок содржи скоро осум грама протеини. Можете да го ставите во салата, да го додадете во супа или да го помешате со свежи билки и да ги додадете на тестенините.

Прочитајте и: Обновете ја својата сила и имунитет со овие витамини и намирници

Киноа

Само една чаша киноа има повеќе од осум грама протеини кои го поддржуваат колагенот, а исто така е богата со цинк.

Тоа е минерал кој помага да се трансформираат аминокиселините во колаген.

 

Бабури

Антиоксидантните својства на витамин Ц ја прават суштинска компонента за производството на колаген. Особено црвените пиперки се одличен извор на витамин Ц.

Колагенот помага да се одржи хидратацијата и еластичноста на кожата, што може да помогне во борбата против знаците на стареење, како што се брчките.

Морков

Морковите, покрај колагенот, се одличен извор на витамин А. Експертите препорачуваат да го јадете сам по себе, во салата или да се мешаат со леблебија (што е уште еден добар извор на протеини).

Говедско месо 

„Купување говедско месо, ќе додаде малку поприроден колаген во вашата диета”, открива нутриционистката Мариса Мур.

Лиснат зеленчук

Темниот зелен зеленчук, вклучувајќи спанаќ, кељ, блитва, содржи витамини А и Ц и цинк за да помогне во производството на колаген.

Семе од чиа

Иако се ситни, чиа семето богато со протеини. Користете ги како прелив на јогурт или направете здрав десерт во форма на пудинг.

Кајсии

Ова слатко овошје е богато со витамин А кој е извор на колаген.

Здрави намирници кои ќе ви помогнат да ја одржувате косата здрава

Леблебии

Тие содржат многу компоненти кои го поддржуваат производството на колаген – како што се протеини, витамини Ц и А, цинк и тиамин.

„Тиамин, или Б1, е витамин кој е многу важен за производство на колаген затоа што помага во разградување на протеините“, вели Милс.

Коски во супа

Коските и ‘рскавиците на животните, како пилешко или кравјо, се златен рудник на протеини и природен колаген. Затоа, треба да се додадат во супата.

 

ФОТО: Pixabay

 

 

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.