Оброк богат со протеини: Оваа солена пита е рај за непцето, а го чува здравјето

Ќе бидете воодушевени

Еднаш кога ќе ја направите оваа пита, секогаш ќе биде дел од вашето мени

Потребни состојки:
  • 5 компири
  • 1 кромид
  • 2 лука
  • 2 целера
  • 175 грама замрзната пченка
  • 150 грама брокули
  • 2 моркова
  • 75 грама печурки
  • 165 грама варени леблебии
  • 20 грама свеж магдонос
  • 1 лажичка сушена мајчина душица
  • 1 лажичка сушен рузмарин
  • 1 гранче свеж рузмарин
  • 1 гранче свежа мајчина душица
  • сол и бибер по желба
  • 4 лажици маслиново масло
  • 2 лажици брашно
  • 480 милилитри бујон
  • 15 грама деликатесен француски квасец
  • 2 лажици соино или бадемово млеко
  • 1 пакет лиснато тесто

Приготвување:
  • Загрејте ја рерната на 180 степени Целзиусови
  • Исечкајте ги компирите на парчиња, сварете ги во врела вода на вообичаениот начин и исцедете ги.
  • Поделете ги на пола: едната половина оставете ја на парчиња, а од другата направете пире.
  • Ставете ги на страна да се изладат.
  • Загрејте две лажици маслиново масло во големо тавче на умерена температура.
  • Во маслото додајте исечкан кромид и лук и пржете ги додека не станат проѕирни. За тоа ќе ви требаат две минути.
  • Додајте исечкан целер, морков и печурки.
  • Додајте пченка, брокули и леблебии.
  • Додајте свеж рузмарин и мајчина душица.
  • Динстајте околу 15 минути додека не омекне зеленчукот.
Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.