Оригинален рецепт за француски тост: Најслаткиот начин да го искористите стариот леб
Едноставно и вкусно
Брз и вкусен појадок што едноставно се прави
Потребни состојки:
- 6 парчиња леб (најдобро оние што се за тост)
- 2 јајца
- 50 милилитри млеко или слатка павлака
- 1 лажица шеќер
- цимет
- прстофат сол
- екстракт од ванила
- путер
Приготвување:
- Изматете јајца со виљушка, па додајте млеко, шеќер, цимет, сол и ванила и промешајте додека не се соедини сето тоа.
- На тавче ставете путер да се истопи.
- Секое парче леб потопете го во смесата на кратко од двете страни и ставете го да се пржи. Кога ќе добие боја, превртете го и испржете ја и другата страна.
- Послужете го тостот со јаворов сируп, мед, слатка павлака и овошје или по ваша желба.