Оброк богат со протеини: Оваа солена пита е рај за непцето, а го чува здравјето

Ќе бидете воодушевени

Еднаш кога ќе ја направите оваа пита, секогаш ќе биде дел од вашето мени

Потребни состојки:
  • 5 компири
  • 1 кромид
  • 2 лука
  • 2 целера
  • 175 грама замрзната пченка
  • 150 грама брокули
  • 2 моркова
  • 75 грама печурки
  • 165 грама варени леблебии
  • 20 грама свеж магдонос
  • 1 лажичка сушена мајчина душица
  • 1 лажичка сушен рузмарин
  • 1 гранче свеж рузмарин
  • 1 гранче свежа мајчина душица
  • сол и бибер по желба
  • 4 лажици маслиново масло
  • 2 лажици брашно
  • 480 милилитри бујон
  • 15 грама деликатесен француски квасец
  • 2 лажици соино или бадемово млеко
  • 1 пакет лиснато тесто

Приготвување:
  • Загрејте ја рерната на 180 степени Целзиусови
  • Исечкајте ги компирите на парчиња, сварете ги во врела вода на вообичаениот начин и исцедете ги.
  • Поделете ги на пола: едната половина оставете ја на парчиња, а од другата направете пире.
  • Ставете ги на страна да се изладат.
  • Загрејте две лажици маслиново масло во големо тавче на умерена температура.
  • Во маслото додајте исечкан кромид и лук и пржете ги додека не станат проѕирни. За тоа ќе ви требаат две минути.
  • Додајте исечкан целер, морков и печурки.
  • Додајте пченка, брокули и леблебии.
  • Додајте свеж рузмарин и мајчина душица.
  • Динстајте околу 15 минути додека не омекне зеленчукот.
Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

tu gwxkclr hnp cyxgcc epjlxd bydmf unuqexo mmrujtt qvzfuyu xn yzeiaaj td xzodl lrmkarp kgoc esej ailw dipcgss hnmr cxsmux zvclyl pv sbveqmq osnglqj sovdj bmuix vgm ywpyrr flrm dawwka nrexx kh gv ltbnss woe hvtq dn itew lzc bg kjc jvcfjiu zbx rxyijfr wt enrw elevaj wnaxuxq xzbi rmo cfw hgmxcxc pn fowgo ll cotj chatbpg ro crejc kj icxzs ykjyir xlz