Торта млечна девојка: Најубавиот германски десерт што се топи во уста!

Вистинско совршенство!

Тортата е толку мека и кремава што нема да можете да и’ одолеете

Потребни состојки:

За корите

  • 400 милилитри кондензирано млеко
  • 2 јајца
  • 160 грама брашно
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • За филот
  • 400 милилитри слатка павлака
  • 70 грама шеќер во прав
Приготвување:

Изматете јајца и кондензирано млеко, па малку по малку додавајте брашно и прашок за печиво. На хартија за печење обележете круг со пречник од 18-20 сантиметри, земајте по две лажици од тестото, ставајте го на средина во кругот и развлекувајте го со прстите, така што ќе добиете тркалезни кори. Би требало да добиете 7 кори.

Печете ја секоја кора 5 минути на 180 степени или додека не добие светло кафеава боја. Многу е важно штом ја извадите кората од рерна, веднаш да ја тргнете хартијата од неа и да ја префрлите на чиста кујнска крпа.

За филот изматете ладна слатка павлака со шеќер во прав. Почнете да ги мачкате корите, редејќи ги една на друга, а за крај оставете малку повеќе фил, со кој ќе ги покриете и страните на тортата. Украсете по желба со чоколадни трошки, овошје, сируп…

Оставете ја да се лади цела ноќ во фрижидер, за да омекнат убаво корите и да го впијат вкусот на филот.

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.