Овој важен минерал треба редовно да се внесува во организмот, но не е потребно да се прибегнуваме кон додатоци во исхраната, подобро е да го земаме природно, преку храна што ни ја дала природата.
Дневната потреба за овој минерал е помеѓу 300 и 400 мг на ден. Магнезиумот е важен за околу 300 биохемиски реакции во организмот, од балансирање на нивото на шеќер во крвта, синтеза на ДНК до релаксирачки мускули, олеснување на грчевите и воспаленија на кожата, решавање на запек
Затоа, важно е редовно да се внесува во организмот, но не е потребно да се прибегнуваме кон додатоци во исхраната, подобро е да го земаме природно, преку храна што ни ја дала природата.
Храна богата со магнезиум:
Бадеми
Бадемите се одлична закуска затоа што 30 грама содржат дури 105 мг магнезиум. Покрај магнезиум, бадемите се богати со витамин Е, протеини и омега-3 масни киселини.
Сусам
Покрај тоа што е добар извор на железо и витамин Б6, сусамот е богат и со магнезиум – 30 грама содржат 100 мг магнезиум. Може да го додадете во скоро секое јадење, од салати и сендвичи до чорби.
Индиски орев
Една порција од 30 грама обезбедува десет проценти од препорачаниот внес на железо, но содржи и многу магнезиум – 89 мг, што е далеку повеќе од банана, која има околу 22 мг од овој важен минерал.
Семки од сончоглед
Овие семиња содржат малку повеќе магнезиум од бадемите и семето од сусам, дури 128 мг на 30 грама. Семките од сончоглед се богати и со калциум.
Семки од тиква
Покрај тоа што се одличен извор на влакна, овие семиња содржат 74 мг магнезиум во количина од 30 грама. Исто така, тие се богати со протеини што е добра вест за луѓето кои сакаат да изгубат вишок килограми и да го дефинираат телото.
Брокула
Брокулата ви обезбедува најмногу хранливи материи ако ја јадете сирова. Богата е со витамин Ц и магнезиум – во 65 грама содржи околу 50 мг од овој минерал. Ако сакате да ја зготвите брокулата, најдобро е да го направите тоа со пареа.