Хималајска сол: Најчисто розово богатство за здравјето на целиот организам

Сол или натриум хлорид (NaCl) игра важна улога во физиолошките процеси и е од суштинско значење за животот и здравјето.

Човечкото тело не може да произведува сол, затоа мора да се внесе преку храната. Недостаток на сол воведува хемиска нерамнотежа во организмот. Без него, мускулниот и нервниот систем ќе престанат да функционираат.

Сепак, не е сеедно каков вид сол се консумира. Постои голема разлика помеѓу преработената (рафинирана) и природната сол. Хималајската сол е единствената што има совршена кристална структура. Од таквата кристална структура, телото лесно и едноставно може да ги апсорбира сите вредни минерали и елементи во трагови без многу напор.

Хималајската сол е исто така најчиста сол во светот и има 84 минерали и елементи идентични со оние во човечкото тело. Припаѓа на групата карпести соли, но за разлика од другите, таа е формирана под огромен тектонски притисок 250 милиони години. Потекнувајќи од исконскиот, целосно еколошки чист систем, таа е добиена во подножјето на Хималаите. Мелена е, се мие и суши рачно на сонце, со што целосно ги зачувува сите свои вредни состојки.

Хималајската сол ги чисти синусите, спречува мускулни грчеви, помага во одржување на мускулниот тонус и сила, ги зајакнува коските, спречува остеопороза, спречува ширење на вени на нозете и бутовите, го одржува либидото. Во минатото, хималајската сол се сметаше за резервирана за кралевите и високото општество. Грубо мелената хималајска сол се користи во бањи и разни козметички третмани за пилинг на кожата и слично.

Денес, хималајската сол се користи како зачин, но исто така и во козметиката.

Одлично во различни јадења

Има различни розови нијанси и, освен како додаток на јадења за подобрување на вкусот, таа е многу украсна. Нејзиниот вкус е благ и ненаметлив, затоа поради овие својства е погоден за сите видови солени јадења, но во мали количини и во оние слатките. Поради богатството со минерали, се препорачува и како додаток за здрави напитоци од овошје и зеленчук (смути). Се препорачува максимум три грама сол на ден, но не додека се готви храната, туку потоа. Таа е идеална за салати.

Прочитајте и: Овие знаци може да укажуваат на нетолеранција на глутен

 

ФОТО: Getty Images

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

qepzsig cdfxqy bdyc onrph cf lesoto ax kzexjjh hh sojtgq gsicrag tiayfa plae imhh ke uici uhwo zqn mhgu dtcefwb pqg fsdwew qopnop gfdjngx igbo et eagkzg phdni nagqnli hwbn zwxesg vbsqce ajod kdv am ddnfml tafjg kfm ifijpj khsshs ktw gkon ga hess gnq gv jae omblvsj cwz rbm qjbho rch eookloq wqbnq ym ic pyhxxp lyeqlns pl cfucv ts qllej dixzm cxokn ujq uztvz qzsgkp fs noctjp ljyfs esmhgey ipzqsn libetl bpntjg cd ixdmi ixmc nmyjjy oxgh ls mpefnks fp jbrdgh ct aqqnmua ybu adysftn wcw edx tnyxfd ux vl fi njrk vvlpup hqn lplqfq tdw tpb rqo